🌽 Sebzelerin özellikleri

Fesleğenin Faydaları

Fesleğen, ballıbabagiller familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Halk arasında bilinen şekli ikiz kardeşi olan reyhandır. Birçok türü olan fesleğenin faydaları süs bitkisi, sinek kovucu, çiğ veya kuru olarak yemeklerde, baharat olarak, aromalandırma işlemleri için kullanılır.

Fesleğen Sulama Miktarı

Haftada bir defa  sulamak yeterli olacaktır. Fesleğen çok su seven bir bitki değildir ama  kuraklığı da sevmez bu nedenle haftada bir sularken derinlemesine sulama yaptığınızdan emin olun. Yazın fazla sıcak olan havalarda haftada  iki-üç sulamaya çıkarmak ideal olacaktır.  Eğer fesleğeniniz sararmaya başlarsa bu fazla sulama işaretidir. Kurumaya başlaması  az su verdiğinizi gösterir. Fesleğenin yapraklarını sulamayın, bitkinin dibinden doğru su vermek daha doğru olacaktır.

Fesleğeni bahçede yetiştirecekseniz mayıs ayında, saksında yetiştirecekseniz tohumlarını mart ayında ekmelisiniz. Eğer fesleğeni bahçeye ekecekseniz bezelye ve salatalık yanına ekmeniz önerilmez. Domateslerin yanına ekerseniz daha iyi büyür ve kokusu sayesinde domatese zarar verecek böcekleri uzaklaştırır.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir
Fesleğenin Faydaları Nelerdir

Saksıya ektiğiniz fesleğenler ortalama 7 gün içinde köklenmeye başlayacaktır. Fesleğenin mutlaka gün ışığı gören yerde olmasına dikkat edin çünkü fesleğenin en önemli ihtiyacı gün ışığı ve sıcak havadır. Fesleğen sık sulama istemez hafta da bir kez derinlemesine sulamanız yeterli olacaktır. Kökleri sığ bir bitki olduğundan toprağın yüzeyi kuruduğunda sulamalısınız. Eğer fesleğenin yaprakları sararmaya başladıysa bu çok fazla suladığınızın, kurumaya başladıysa bu da çok az suladığınızın işaretidir.

Fesleğen İçin Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?

  • Fesleğen doğrudan ışık almayı seven bir bitkidir bu sebeple dışarda, balkon ve bahçede rahatlıkla yetişir bununla beraber evlerde ve odalarda cam kenarlarında da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
  • Fesleğen yetiştirmede en önemli konu toprak seçimi ve toprak bakımıdır.  Fesleğenin en büyük problemi toprağında oluşan küçük mantarlardır. Mantar hastalığına yakalanan bitki sararıp yaprağını döker bunun için ise; toprak seçiminde bol besinli humuslu toprak seçilmelidir.
  • Fesleğen kökleri suyu sevmez bu nedenle toprak suyu tutmak yerine suyu süzmelidir.

Fesleğeni Hangi Işık Yoğunluğunda Yetiştirmeliyiz?

Fesleğen, ışık seven bir bitkidir. Bu nedenle fesleğen yetiştirmek için güneşi bol miktarda alan açık bir yer tercih etmek gerekmektedir. En az 4 saat güneş almalıdır.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

  • Sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır
  • İştah açar, sindirimi düzenler
  • Öksürük ve baş dönmesini keser
  • Ağız içinde oluşan yaralara iyi gelir
  • Arı sokması sebebi ile oluşan zehirin etkisini azaltır
  • Saç köklerini güçlendirir
  • Enerji verir
  • Selülit gibi cilt problemlerini azaltır
  • Doğal bir sivrisinek ilacıdır
Fesleğen Bakımı İçin Püf Noktalar Nelerdir?
Fesleğen Bakımı İçin Püf Noktalar Nelerdir?

Reyhanın 13 Faydası

  1. Anti-stres etkisi olan özel bir bitkidir. Stresi azaltır, sakinleştirir, rahatlatır. Sinir sistemini düzenler. Stres ve gerginlik nedeni ile oluşan uyku problemlerini ortadan kaldırır. Stresi ortadan kaldırmak amacı ile kişilere günde 2 kez fesleğen yaprağı çiğnemeleri önerilir.
  2. Kan şekeri dengeleme özelliği gösterdiğinden diyabetli (şeker hastalığı) kişiler faydalanabilir. Bu etkisi ile iştah dengesizliği, açlık atakları yaşayan, kilo vermek isteyen kişiler de kullanabilir.
  3. Anti-bakteriyel etkisi ile ağızda oluşan yaralara, pamukçuk gibi rahatsızlıklara gargara yapıldığında tedavi edici etki gösterir.
  4. Özellikle romatizmal ve eklem hastalıklarında olmak üzere vücuttaki ödemi atar.
  5. Astım, bronşit, grip nedeni ile oluşan şikayetleri azaltır, öksürüğü keser. Fesleğen yaprakları, bal ve zencefil çay yapılarak içilebilir.
  6. Migren ataklarını, epilepsi, baş ağrıları, kaygı bozukluklarını ve tedirginliği azaltmak için kullanılabilir.
  7. Fesleğen demir minerali içerir. Özellikle demir eksikliğinden kaynaklı anemisi (kansızlık) olan kişilere tüketimi önerilir.
  8. Anti-kanserojen bileşenler içerdiğinden kansere karşı savaşır.
  9. Fesleğen çay olarak tüketildiğinde sindirim sitemini düzenler. Mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik, gaz sorunları ve bağırsak parazitleri üzerinde oldukça etkilidir.
  10. Mantar ve deri hastalıklarında fesleğen suyu tedavi edici olarak kullanılabilir. Cildi rahatlatır.
  11. Kemikleri güçlendirir.
  12. Magnezyum, potasyum, bakır, manganez gibi önemli mineraller içerir. Kalp sağlığı ve kan basıncı düzenlenmesinde olumlu etki gösterir.
  13. Haricen sinek kovucu, sinek böcek ısırıkları için kullanılır.

Fesleğen Bakımı İçin Püf Noktalar Nelerdir?

  • Güneşli ortamda bulundurulmalıdır.
  • Sulamayı toprak biraz kuruyunca yapmalısınız.
  • Kokusunun güzelliği ve aroması için güneşli ve sıcak bir ortamda tutulmalı
  • Toprağı bol besinli olmalı.
  • Fesleğen için rüzgar olmalı, ev içinde yetiştirilen fesleğenler çürüyebilir.
  • Saksıda yetiştirmek istiyorsanız suyu çabuk çüzdüren toprak kullanmalısınız.
  • Yemeklerde kullanmak istiyorsanız ayda iki kez, 15 günde bir bitki besini vermelisiniz.
  • Fesleğenin lezzetinin gelişmesi için hafta bir kesme işlemini yapmalısınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu